80 évvel ezelőtt elsüllyedt hajó bukkant fel újra

l3jnrnq.jpgAmikor eljött az apály (és az El Niño), váratlan dolog bukkant elő a kaliforniai Coronado partjánál: egy csaknem 100 méter hosszú kaszinóhajó, az SS Monte Carlo.

 Ahhoz, hogy megismerjük a hajó történetét, az 1930-as évekbe kell visszamennünk.  Ekkortájt a szerencsejáték és a prostitúció illegális volt Kaliforniában és Amerika többi részén is. Ez idő tájt váltak népszerűvé a maffia birtokában lévő kaszinóhajók, hiszen a nemzetközi felségvizeken a szárazföldi törvények nem voltak érvényesek.  Még Hollywood is feldolgozta a témát az 1933-as Gambling Ship („Kaszinóhajó”) című filmben, a főszerepben Cary Grant-tel.

Az SS Monte Carlo története akkor kezdődött, mikor 1921-ben vízre bocsátották. Egészen 1933-ig üzemelt rajta az illegális kaszinó, mígnem végül 1933-ben Long Beach-en horgonyozták le, ám akkor még mindig nagy volt a nyomás a rendőrség részéről, hogy ne üzemeltessenek tovább a hajón ilyen bűnbarlangot.
Így néhány évvel később, 1936-ban San Diegóba költöztették – meséli Leslie Crawford, a coronadói történelmi egylet (Coronado Historical Associations) tagja, az Images of America könyvsorozat Coronado című részének szerzője.

Ettől kezdve az SS Monte Carlo itt a parttól néhány kilométerre folytatta működését, a vendégek szállításáról pedig egy korabeli újsághirdetés szerint hétköznap este 7-től, hétvégén pedig már délután 1-től minden órában induló vízi taxik gondoskodtak.

A hajón volt minden, ami az akkor luxushoz kellett: étterem, zene, tánc, szerencsejáték és persze „hölgytársaság” is. A mókának végül egy vihar vetett véget.
1937 szilveszter éjjelén valóra vált a „bűnös hajó” megsemmisüléséért imádkozó hittérítők álma: hajnali 3-kor a hajót lehorgonyzó lánc elszakadt, így azt elsodorták a hullámok. A mai Hotel Del Coronadótól délre futott zátonyra.

48b27b0d90596f7b96c74f91a10ae558_jpg.png

Fénykorában

img_2303.jpg

A kikötőben

6a00e55417fcfd88340168eb90336c970c-600wi.jpg

Helyiek nézik az SS Monte Carlót a megfeneklése után

unnamed4.jpg

Kis idővel a baleset után már elkezdték szétszedni a hajót

A városvezetés egyből lefoglalta, és ami a hajón mozdítható volt, azt nagyrészt elkobozták, bár még mindig keringenek olyan legendák, hogy a roncs mélyén kincsek lapulnak. Ez végül valósággá vált: 2012-ben Bruce Johnson, egy helyi szerencsevadász csaknem félmillió dollár értékű ezüstpénzt talált a roncs közelében, amik feltehetőleg az egykor a hajón üzemelő szerencsejátékokból származott. Mivel a pénzérmék feltételezett tulajdonosait 80 év távlatából lehetetlen megtalálni, ezért a jogszabályok szerint Bruce-t illeti a megtalált kincs.

11426-bruce_johnson_coins.jpg

Az SS Monte Carlo hagyatéka, a kincsek

Magát a roncsot mindenesetre túl drága lett volna kiszedni, így az egészen mostanáig, 2016-ig a hullámsírjában feküdt. Most, hogy az apály kimosta a roncsot, az emberek örömmel tanulmányozzák, mint egy „élő történelemórán”. Ha közelebbről megnézzük, érdekes apró részletekre bukkanhatunk, például a hajó elektronikájának egy darabjára, vagy a hajó belsejében található rakodóterekre.

A hajóroncs előbukkanása után:

4513952502_d22ef19950_b.jpg

shipwreck-gary.png

uti1497431_r900x493.jpg

ss_monte_carlo_shipwreck_2010-01-30.jpg

montecarlo.jpg

montecarlo4.jpg

montecarlo7.jpg

montecarlo8.jpg

montecarlo5.jpg

Videón a hajóroncs

A turisták érdeklődve, de óvatosan mászkálnak a hullámok között a csúszós roncson. Legtöbbjük most lát ilyet először élőben. Mások egész életükben ide jártak, de fogalmuk sem volt, mi rejtőzik a homok alatt. Mindenesetre, aki véletlenül arra jár, az megcsodálhat egy szeletet abból, milyen volt a világ 80 évvel ezelőtt.

Írta: Togobickij Vera és Hajner Gyula

Ha tetszett a cikk, olvasd el a Hajóroncsok a világban című írást, vagy a Duna mellékágában lévő világháborús betonhajó és a Szőke Tisza történetét is!

Források:
- ecoronado.com
- weather.com
- imgur.com
- kogo.com