Illegális Trabant-gyűjtemény Angliában

A hidegháború „szépséges szörnyetegei”

10949705_428471983971862_7074417952553175321_n.jpg

Middleton-by-Youlgreave talán az angliai Peak District Nemzeti Park festői kis falvai közül is a legszebb. Se egy kocsma, se egy postahivatal, de még egy vegyesbolt sem töri meg a rusztikus idillt itt Bakewell község közelében. Az egész falu csak egy templomból és néhány, több száz éves parasztházból áll – ettől olyan lélegzetelállító. Na meg persze attól, hogy itt volt megtalálható az Egyesült Királyságbeli Trabant barátok Klubjának országos főhadiszállása.

Az egész történet ott kezdődött, hogy Graham Goodall 1987-ben Berlinben járva megpillantott egy Trabantot.
"- Szerelem volt első látásra" - emlékezett vissza.

Graham, egy nyugdíjas mérnök csekély 49 darabot tartott a keleti blokk legendás járgányaiból kunyhója kertjében, amelyek remekül megfértek libái és border collie kutyája társaságában. Elmondása szerint övé volt a világ legnagyobb magángyűjteménye, amely az ország legnagyobb Trabant-viszonteladójává tette.

trabi2.jpg

Graham Goodall a gyűjteményével

Az autókat a Berlini fal leomlása után kezdte el gyűjteni, miután a vasfüggöny lehullt, és könnyebben lehetett kihozni a járműveket az országból. Az sem utolsó dolog, hogy egymaga hozta el az összes autót, számtalanszor keresztülszelve fél Európát.

Middleton idilli vidékén azonban nem aratott osztatlan sikert azzal, hogy ilyen tömeges mértékben hozta el a keletnémet autókat „természetes környezetükből”. A szóbeszéd szerint valóságos hidegháború dúlt emiatt.

goodall2.jpg

trabi4.jpg

trabi3.jpg

trabi.jpg

Egy nem mindennapi gyűjtemény az udvarban

A gyönyörű gyűjtemény azonban már nincs meg, ugyanis Godall kénytelen volt eladni őket, miután szomszédai "látványrontás" miatt beperelték, ugyanakkor a turisták is panaszkodtak emiatt. A gyűjtő és a Peak District Nemzeti Park vezetősége közötti per évekig elhúzódott. Godall jobbára azzal védekezett, hogy saját telkén joga van azt tárolni, amit akar.

A Middleton-by-Youlgreave-i férfi 2003 óta járt bíróságra, hogy megtarthassa Trabantjait, végül elvesztette a pert. A határozat szerint 49 Trabantjából 40-nek mennie kellett, úgyhogy elkezdte eladogatni őket. Ebből fizethette azt a 750 + 250 font pénzbírságot, amit szintén rávertek. A bíró szerint magának kereste a bajt. Mint Godall elmondta, csaknem 20 évet töltött az autók gyűjtésével, és fáj, hogy le kell mondania róluk.

A hatóságok szerint a férfinak eredetileg már 2005 végére meg kellett volna válnia a gyűjteménytől, de betegségre hivatkozva 2007-ig haladékot kapott. Míg végül 2007 decemberében elkezdte eladni őket. Úgy döntött, hogy az autókért kapott pénzből egy hajót fog vásárolni.

nevtelen_1.jpg

A Google Earth időcsúszkáját 2005-re visszaállítva megnézhetjük a gyűjteményt felülről is

- Tisztában vagyok vele, hogy ez a világon a legnagyobb ilyen gyűjtemény, és ha meg kell válnom tőle, akkor mindet elakarom adni" - vélekedett a gyűjtő. Elmondása szerint egy őrült lottónyertes jelentkezésének örült volna a legjobban, aki az egész gyűjteményt egybe el tudta volna helyezni, ugyanis szerinte a járműveket nem lehetett volna "szétszakítani egymástól".

Szerinte minden egyes Trabant legalább 1000 fontot ér, így az egészet 50.000 fontnál nem akarta olcsóbban adni. Ugyanakkor van a fészerben egy Trabant transporter lorry is, ami önmagában 8 ezer fontot is kóstál a piacon.

middleton-by-youlgreave_trabants_r_us_geograph_org_uk_943830.jpg

A Trabantok szépen lassan "elfogytak" a farmról

A megtartott keletnémet autók közül a mai napig megvan néhány, az internetes térkép segítségével pedig mi magunk is bekukkanthatunk a farmra, ahol egy Trabant hátulja látszódik.

Fordította: Vera Togobickij és Hajner Gyula

Ha tetszett a cikk, nézd meg a Csernobili roncstemetőt, az ukrán tanktemetőt, a Magyar Honvédség legnagyobb roncstemetőjét, a világ legnagyobb repülőgép-temetőjét, a veterán roncsokkal teli tábort, a lengyelországi autótemetőt vagy a világ legnagyobb autótemetőjét is!

Hazai elhagyatott helyekhez pedig látogasd meg a Szellemvárosok blogot!

nevtelen2.jpg

trabi5.jpg

trabi6.jpg

trabi10.jpg

trabi11.jpg

trabi9.jpg

trabi7.jpg

trabi8.jpg