Sewell - Elhagyatott bányaváros az Andokban

sewell4.jpg 
Sewell egy lakatlan bányaváros, ami Chile középső részén, Machalí in Cachapoal tartományban, az Andokban hegyein fekszik. A világ egyik legnagyobb földalatti rézbányájának tengerszint feletti magassága több mint 2000 méter. Manapság már csak egy működő épülete van, a várost bemutató múzeum, amit a csoportosan odautazó turisták látogathatnak.

 A város helyén már a 15. században is folyt a réz kitermelése, de az alapítása előtt 200 évvel a bányának nem volt aktivitása. 1897-ben, az akkori tulajdonos méréseket végzett, amiből kiderült, hogy még jóval több nyersanyag van a felszín alatt, mint azt gondolták.

Mivel a réz kitermeléshez hatalmas beruházás kellet, ezért William Braden, az Észak-Amerikai bányamérnök már 1904-ben a helyszínre utazott. Elkezdte megvásárolni és építeni az ingatlanokat, majd úthálózatot létesített a
60-km-re lévő, Rancagua város felé. Később pedig egyesítette a cégét az amerikai Olvasztó és Finomító Társasággal. Megszületett a Braden Copper Company.

A kitermelést elősegítendő, rengeteg munkagépet kellett importálni az Egyesült Államokból, amire a chilei állam támogatása jeléül teljes vámmentességet adott. Villamosenergia-termelő telephelyeket hoztak létre, hogy a nagy áramigényű gépeket és lifteket üzemelni tudják. A zord időjárású területen lassan folyt a munka.
1905-ben elkezdődött a rézbánya kitermelése.

Kezdetben sok kisebb közösség élt egymás közelében, majd 1915-ben a cég akkori vezetője, Mr. Barton Sewell egyesítette a különálló kolóniákat. Így született meg Sewell.
Az első világháborúnak köszönhetően a bányaváros hatalmas fejlődésen ment keresztül, 1918-ra már 14.000 embernek adott otthont. A közelben lévő városok is fejlődésnek indultak.

A vállalat és a város virágzott, de ennek ellenére az ipari biztonság nem volt jónak mondató.
1945-ben, a ”Smoke Tragedy”-ként ismert baleset következtében rengeteg ember halt meg; tűz keletkezett a bánya egyik bejáratánál, aminek a füstjét a huzat levitte a járatokba, ezáltal 355 ember lelte fulladásos halálát a bánya mélyében.

sewell_1940.jpg

Bányászok futballoznak Sewellben (1940)

1960.jpg

Madártávlatból (1960)

sewell1960.jpg

 Zajlik az élet a városban (1960)

A város a meredek lejtők miatt nem volt alkalmas gépjárművek közlekedésére, ezért nem voltak utcák, csak hosszú, széles lépcsők, ezért sokszor az üzletek és a bejáratok ajtói közvetlen a lépcsőről nyíltak. A bányászokat és családtagjaikat vonat szállította a völgyből fel és le. A vállalat amerikai vezetői számára külön ”amerikai negyed” épült, iskolával és mozival, mely épületek többsége fából készült, keskeny házak voltak.

Az 1960-as években 15.000 lakossal tetőzött a város populációja.

1967-ben a kormány megvásárolta a cég részvényeinek 51%-át, majd pár évvel később államosították az egész bányát, majd megalapították a Nemzeti Rézvállalatot. A bányászok sorsa nagy fordulatot vett, mivel nem a cég fejlődésére, és az emberek jólétére irányult a törekvésük, sokkal inkább a rézbánya leggyorsabban történő kiaknázására.

sewell_1967.jpg

Sewell 1967-ben

Az egyre romló életkörülmények miatt, sok lakó inkább a közeli városokba és a lentebb lévő völgybe költözött. 1977-re már csak 2000 lakója maradt a városnak, ezért a vállalat inkább őket is kitelepítette és felszámolta a várost. Több épület, köztük az amerikai negyed is lebontásra került.

1980-ra leállt a bányászat, az évtized végére a város pedig teljesen elnéptelenedett.

Sewell-t a chilei kormány 1998-ban nemzeti emlékhellyé kiáltotta ki, az UNESCO pedig 2006-ban a Világörökség részének nyilvánította. Még saját gépjárművel sem szabad behajtani a város területére.

sewell.jpg

 Innentől már csak gyalog mehetnek a turisták

akkor_es_most.jpg

 Akkor és most

Napjainkban már csak kizárólag szervezett utak során látogathatják meg a turisták az elhagyott bányavárost.

Hajner Gyula


forrás:
- whc.unesco.org

sewell_flickr.jpg

sewell_2.jpg

17360281.jpg

sewell_chile_1.jpg

campamento_minero_sewell_cfegonz.jpg

p1010065_1.jpg

sewell2_1.jpg

sewell_patrimonio_humanidad_1.jpg

sewell-16_1.jpg

sewell3_1.jpg