Bannerman-kastély a Pollepel-szigeten

South-View-Ruins-of-Bannermans-Castle.jpg

A Pollepel-sziget New Yorktól mintegy 80 km-re, északra található, a Hudson folyó keleti partján. A sziget fő objektuma a Bannerman-kastély, aminek épülete egykor fegyverraktárként és börtönként is funkcionált. Jelenleg romosan, elhagyatva áll.

A kis sziget már az amerikai függetlenségi háborúban is fontos szerepet játszott: Amerikai hazafiak több brit gyarmathajót is elsüllyesztettek itt, közülük néhány még mindig a folyó fenekén nyugszik. A háború után George Washington katonai börtönvárost hozott létre a szigeten, bár erre nincs írásos bizonyíték.

A kastély Francis Bannermanról kapta a nevét, aki egy skót származású amerikai fegyvernepper volt. A amerikai-spanyol háború után a kormány megvette a spanyoloktól származó fegyvereinek nagy részét, majd elárverezte. A megmaradt harcászati eszközöket valahol tárolni akarta, és mi sem bizonyult volna jobbnak, mint a várostól távol lévő, kis masszív sziget a folyón.

A sziget megvásárlása után meg is kezdődött a ” The Bannerman Arsenal” építése. A hatalmas fegyverraktár mellé egy skót mintára tervezett kastélyt is felhúzott, kényelmét kielégítendő.

A kastély régebben:

1905..png

Az 1915-ben készült fotón még csak épül a kastély

1386808244-UID_68_Vintage Bannerman Castle.jpg

Az '50-es évek

July 4, 1961.png

1961. július 4.

Bannerman-Castle-Heyday-640x424.jpg

A kastélyépület egy korabeli fotón

Míg Bannerman megtervezte a szigeten lévő összes ingatlant, aminek saját maga vezette az építését is, addig Mrs. Bannerman virágokkal és fákkal szépítette az utat és a kertet, amik közül még ma is sok látható. A hatalmas „Bannerman Island Arsenal” reklámfelirat a kastély oldalán szintén megmaradt az utókornak.

bannerman_arsenal_north.jpg

A sziget életében a legnagyobb fordulat akkor történt, amikor Bannerman 1918-ban meghalt. Ezután szinte már csak balsors sújtotta a szigetet.

storm_king_and_pollepel.jpg

Bannerman_Castle_on_Pollepel_Island_viewed_from_atop_Breakneck_Ridge.JPG

A sziget a távolban

9242676_orig.png

353531,xcitefun-bannerman-castle-1.jpg

45181880.IMG_3748c.jpg

1920-ban rejtélyes körülmények között felrobbant több mázsa lőpor, megsemmisítve a sziget, és az épületek egy részét. De a Bannerman család még ott élő tagjai nem hagyták el a szigetet egészen a ’30-as évekig.

1950-ben egy újabb katasztrófa következtében elsüllyedt a szigeten dolgozó egyetlen szállítóhajó.

1957-ben az utolsó ott dolgozó ember is elhagyta a szigetet, ami ekkortól kezdve ténylegesen lakatlanná vált.

A sziget a következő három évtizedben – annak ellenére, hogy eladták az államnak 1967-ben, – üresen maradt.

1969-ben egy vihar következtében villám csapott a szigetbe, ezért az épületek nagy része leégett, megsemmisült.

bannermanenlg.jpg

A lángoló kastély egy korabeli képen

Ekkortól kezdve jelentek meg a szigeten a vandálok és a fosztogatók, akik semmit nem kímélve zúztak és romboltak, vitték magukkal azt, ami még értékesnek számított.

 A ’90-es évektől kezdve a ”Bannerman Castle Trust” nevű szervezet vállalta, hogy rendbe teszi a területet, és stabilizálja a még megmaradt ingatlanokat, hogy megnyithassa a turisták előtt ezt a világon egyedülálló kis szigetet, ennek ellenére 2009 decemberében az elhanyagolt kastély egy része összeomlott.

1.jpgItt még nagyjából egyben van

2.jpg

Az összedőlés határán, 2009 után

Manapság a ”Castle Trust” szervezésében, gyalogtúrák keretében lehet bejárni a szigetet. Érdekesség, hogy a sziget a Micheal Bay által rendezett Transformers 3. részében is felbukkan.

Írta, Hajner Gyula

Bannerman-Island-11004.jpg

bannermans-castle-pollepel-island-15.jpg

558859.jpg

photo-19.jpg

bannerman-island-night-photography-workshop.jpg

Bannerman-Castle-train-in-background.jpg

bannerman3.jpg

Bannerman-Family-Home-640x448.jpg

Bannerman.jpg