Hajótemető a Mályva - öbölben

mallows-bay-ship-graveyard--maryland-brendan-reals.jpg

A Mallows-öbölben lévő százéves hajóroncstemető – a közel 200 hajójával – az egyik legnagyobb hullámsír a világon, ahol régi háborús ócskavasak pihennek meg végső nyughelyükön.

A temető az Egyesült Államok fővárosától mintegy 30 km-re, délre, a Potomac folyó keleti partján lévő öbölben fekszik.
Az internetes térképeken első pillantásra úgy tűnik, mintha óriási bálnák lennének a vízben, pedig azok csupán az első világháborúban végzetes sérülést szenvedett hullámszelők roncsai.

Névtelen_1.jpg

A nagy háború alatt az amerikai kormány 336 fából készült gőzhajót építtetett, amiket a Németország ellen kívánt bevetni. Mire vége lett a harcoknak, a legtöbb hajó “opció hiányában” kihasználatlanul maradt.

A “The Western Marine and Salvage Company” (a tengerészgyalogosság mentésért felelős vállalata) több mint 200 hajót vett meg, remélve, hogy majd ócskavasként hasznot tudnak húzni belőlük. Csakhogy számításukat keresztülhúzta valami.

38843637_1.jpg

6282005934_690ee60fe2_b_1.jpg

Mallows Bay_1.JPG

1925. november 7.-én egyik hajó fedélzetén ismeretlen okokból valami lángra lobbant, ami gyorsan átterjedt a szorosan egymás mellett horgonyzókra is, amik nem sokkal a pusztító tűz után el is süllyedtek.

169 hajót a Mallows-öbölbe vontattak, hogy majd a későbbiek folyamán kinyerhessék belőlük az eladásra szánt fémet. Közben az 1929-ben kirobbant nagy gazdasági világválság a fémhulladék értékét a padlóig nyomta, így már nem érte meg a jelentős költséggel járó hajótestek kiemelése.

20110226-1042_1.jpg

Lángolnak a hajók

 Az évek során több kiemeléssel is próbálkoztak, sikertelenül. A hajók a mai napig az öbölben vannak, amikhez a természet már szinte teljesen alkalmazkodott, ugyanis a legtöbbjük közülük fából készült gőzhajó volt.
Manapság fáknak, és sokféle vízi növényeknek, sőt, több veszélyeztetett állatfajnak is otthont adnak a roncsok.

Az öbölben van még egy 18. századi  “longboat”  is, ami a legöregebbnek számít az öbölben.

ship-graveyard-at-mallows-bay--maryland-brendan-reals.jpg18. századi "longboat"

mallows-bay-maryland-brendan-reals.jpg

Az egyetlen fémként hasznosítható roncs a SS Accomac nevű komp, amit a ’60-as években vontattak ide, miután kiégett a portsmouth-i hajógyárban

Manapság az öböl kedvelt turistacélpont, rengeteg turista keresi fel a helyet, ahol a közelben csónakot is bérelhetnek, hogy beevezzenek a roncsok közé. A horgászok, a vízi sport szerelmesei és a túrázók is rendszeres látogatói az öbölnek.

Írta, Hajner Gyula

forrás: http://googlesightseeing.com
          http://www.aerobaticlesson.com

Mallows006_800.jpg

PotomacRiver_5.jpg

Mallows-bay-shipwreck.jpg

ship_ontop.jpg

mb-16.jpg