A falu, amit negyed évszázadig víz borított - Villa Epecuén

matadero-villa-epecuen1.jpgAz egykor népszerű argentin turistafalu a szélsőséges időjárási eseményeknek köszönhetően pusztult el. A '80-as évek közepén a települést védő gátat átszakította az árhullám, és a víz több méter mélyen betakarta a tó partján lévő falut.

A Laguna Epecuén nevű tó partján található falut hivatalosan 1920-ban, nagyrészt turisták alapították, akik a közeli városokból érkeztek a sóstóhoz. A 19. század végén már letelepedtek az első lakosok, akik úgy tartották, hogy a tó sós vize képes volt gyógyítani a reumát, az asztmát és a különböző bőrbetegségeket.

A tó gyógyító erejének híre hamar elterjedt, így a családias kis faluból évtizedek alatt turistáktól nyüzsgő kisváros lett. A várost út-és vasúthálózattal kötötték össze Buenos Airessel, ezáltal az ország, sőt, Dél-Amerika minden tájáról özönlöttek a látogatók. A város az 1960-as években élte virágkorát, amikor is évi 25.000 ember látogatott el, hogy áztassa magát a tó nyugtató vízében. A ’70-es években már több mint ötezer lakosa volt, 300 üzlettel; szállodákkal, hotelekkel és múzeumokkal.

banera-villa-epecuen-lago1.jpg

eterno-descanso-epecuen1.jpg

calles-epecuen1.jpg

A katasztrófa előtt:

ve-heydey1.jpg

ve-heydey6.jpg

ve-heydey2.jpg

ve-heydey5.jpg

01.jpg

Ekkortájt a hosszútávú időjárási eseményeknek köszönhetően szokatlanul nagy mennyiségű csapadék hullott, ami a környező hegyekről lefolyva a Lago Epecuén tó vizét hatalmasra duzzasztotta. A várost védő gát már nem bírta a nagy mennyiségű vizet tartani, így 1985 november 10.-én reggel átszakadt, és a víz több méter mélyen betakarta a tó partján lévő várost.

ve-breach1.jpgJön az ár

epecuen 1986_1.jpg

ve-breach6.jpg

ve-breach2.jpg

ve-breach5.jpg

1986-ban már négy méteres vízréteg borította a várost, amit teljesen elnyelt a víz. Az 1993-ig folyamatosan növekvő vízállás elérte a tíz métert. Úgy tűnt a várost végleg letörölte a térképről a természet ereje.

2009-ben, majdnem negyed évszázad múlva a csapadékos időszak megfordult, a tó vize kezdett visszahúzódni, így a város egy része ismét feljött a szárazföldre. Az egykori mederből előkerültek a házak, a járművek és az épületeken belül hagyott tárgyak. A sós víz elpusztította a növényeket és szinte a felismerhetetlenségig szétroncsolta az ingatlanokat, bár az egykori utcák még jól kivehetők.

villa-epecuen-3[3].jpgAz átszakadt gát madártávlatból

villa-epecuen-2[3].jpg

villa-epecuen-10[3].jpgEnnyi maradt az utcán parkoló autóból

cama-oxidada-epecuen1.jpg

ruedas-epecuen1.jpg

matadero-villa-epecuen-21.jpg

cementerio-villa-epecuen-31.jpg

IMG_5126.jpg

Eddig csak a 83 éves Pablo Novak tért vissza a városba, aki jelenleg egyedül lakja a szellemvárost. Az 1930 januárjában született Pablo édesapja Ukrajnából telepedett le a faluban, építészként. Már évekkel ezelőtt elkezdte a falu feltárását, aminek keretében sok használható tárgyat, kályhát, ágykeretet talált, beleértve a bontatlan alkoholos italokat is.

Pablo a ’60-as ’70-es évekre gondolva reménykedik, hogy egykor majd újra úgy fog ragyogni a város, ahogy fénykorában. Mindenesetre a katasztrófaturisták már szinte mindennapos látogatói.

Egy interjút is készítettek vele:

villa-epecuen-14[3].jpg

screen-shot-2011-08-18-at-123011.png

villa epecuen argentina pompeii flooded town abandoned 11.jpg

Ez a természeti katasztrófa is bizonyítéka annak, hogy lehet bármennyire is fejlett az emberi civilizáció, a természetet soha nem fogja tudni legyőzni…

Írta, Hajner Gyula

forrás: http://www.amusingplanet.com
fotók: Juan Mabromata

villa epecuen argentina pompeii flooded town abandoned 9.jpg

villa-epecuen-1[3].jpg

villa-epecuen-13[3].jpg

villa-epecuen-6[3].jpg

villa-epecuen-16[3].jpg

villa-epecuen-18[3].jpg

villa-epecuen-7[3].jpg

villa-epecuen-5[3].jpg

villa-epecuen-2[3]_1.jpg

villa-epecuen-17[3].jpg

villa-epecuen-4[3].jpg